Saturday, 19 October 2013

Lamanya!!!

Assalamualaikum...

sorry! :(
Hai! Apa khabar? lamanya tak update entry,huhu... entry last pun 10 oktober hari tu,hari ni dah 19 oktober...lebih seminggu saya menghilang,huhu...bukan setakat tak update je,blog pun saya tak bukak...ada hal sikit.. rindunyaaaa! farhana pun tanya kat shoutbox kenapa lama sangat menghilang,huhu... hari ni baru sempat update entry,tu pon kejap je...hmm... mesti pengujung blog ni(walaupun tak ramai,hehe) berkurang,huhu...

Semua blog kat bloglist saya dah post banyak entry baru...sorila,tak sempat nak singgah dan komen... insyaallah nanti lepas semua dah selesai saya singgah dan komen ya(walaupun dah lambat)... tunggu tau,hehe... komen2 di entry sebelum ni pun saya tak reply lagi...banyak dah labah2 yang buat rumah kat blog saya ni... kena bersihkan cepat sawang labah2 ni...nanti makin banyak,tak larat pulak nak bersihkan,hehe...

BW blog pun tak sempat nak buat...sori ya kepada yang tinggalkan jejak di shoutbox saya tu,tak sempat nak singgah balik blog korang...dua hari lepas saya ada bukak blog,tapi sekejap je... sempat singgah beberapa blog je...entry tak update,tak sempat...Okeylah,saya nak tutup entry ni dulu...nanti saya post entry lagi...bai!

Sekian,assalamualaikum 

Thursday, 10 October 2013

Blog Rainbow Comel!

Assalamualaikum

sm :) e

Tadi saya jenguk bloglist,tengok Farhana update entry... wow! bestnya dia pegi penang! tapi saya tak jumpa dia pulak,hehe... ada gambar dia dengan kengkawan dia... ceria muka diorang..bestnya! saya nanti rombongan pegi Melaka dengan Negeri Sembilan 25-27 Oktober nanti..tak sabar rasanya 

Farhana tanya okey ke dia edit blog dia...saya singgah blog dia...wah!!! cantik! saya suka sangat! simple but beautiful! pandai Farhana edit... tema blog dia semestinyaaa Rainbow! saya pun dah jatuh suka dengan rainbow ni,hehe... background blog Farhana tu sangat comelll saya rasa... sangat comel! header tu pun sama... cantik!

Cuma saya nak komen sikit la ye Farhana... boleh kan? ^^ tak payah letak word verification kat komen entry tu,hihi... sebab ada blogger yang rabun contohnya macam saya ni la,hehe...taip salah,pastu kena ulang banyak kali word verification tu...Farhana boleh delete word verification tu... ikut tutorial  sis Nabila Medan yang ni --->KLIK senang je,hehe..

Dan tahniah kepada Farhana kerana telah mencapai 200 followers! Tahniah,Farhana comel!!!  Semoga terus sukses! Jom kita ramai2 serbu blog dia,yeay! hehe...klik pada mana2 nama farhana kat atas tu,hehe...

Sekian,wassalam 

Paint! ^^

Assalamualaikum

Saya ada tulis yang saya ada buat 'sesuatu' guna paint kan? hehe... disebabkan ramai yang nak tengok (ceh,perasan!),saya buat la entry pasal 'sesuatu' tu,hehe yang first time saya buat tu memang sangatt buruk... pastu saya buat lagi,tapi ada background...yang first tu saya transparentkan... yang saya buat masa boring tu okey la sikit saya rasa,hehe..cuma tak secantik doodle korang la,hehe.. saya dah download paint tool SAI,bolehla gunan nanti buat doodle,yeay! memang saya teringin sangat nak buat doodle comel2 macam korang... 

Okeylah,korang tengok la gambar 'sesuatu' yang saya buat tu eh..hehe,jangan gelak pulak... budak baru belajar... nanti ajarla saya ye macam mana nak cantikkan blog dan buat doodle comel2 macam korang.. hee,boleh

agak buruk kan? 
yang ni tak jadi jugak,terutamanya yang ayah tu..badan dia senget semacam,haha..saya tengok pun rasa nak tergelak,hoho XD ni adik saya la suruh buat... 

ni yang first saya buat,memang buruk... tudung dia tu,haha

yang ni pun sama lah... kucing dengan orang tu tak jadi...

yang ni,saya no komen...korang tolong la komen ya,hehe

yang ni memang saya buat takde manusia,hehe..asyik orang je...yang ni memang bukan doodle,yang ni saja2 buat..hihi

Itu sahaja... banyak lagi yang saya kena belajar ni... tak secantik doodle Kak Deno... sila beri tunjuk ajar...hehe :)
Sekian,wassalam...




Wednesday, 9 October 2013

Dapat Lagi!

Assalamualaikum

Semalam balik2 sekolah je saya tengok dalam peti surat ada satu surat yang agak besar....hehe,warna pun terang,takkan tak nampak.. hehe :) saya tengok surat tu,rupa-rupanya hadiah top komentator kat blog sis +Kathy Rbain bawak masuk rumah... pastu saya bukak ada sijil dan bookmark... bookmark tu comel! sijil tu pulak sempena saya jadi top 1 komen di blog Diari Resipi... first time dapat sijil ni,hehe... siap ada tandatangan sis +Kathy Rbain lagi,hihi excited! haha :)



yang ni bookmark first time dapat,hehe..

ni la sijilnya,hehe..cuma dia berkedut sikit...terkepak 


cantiklah,pandai sis buat :)


Salam Aidiladha juga sis +Kathy Rbain  Terima kasih! 
Sekian,wassalam



Monday, 7 October 2013

Hujan

Assalamualaikum
It will rain and it will keep raining until i realize you're not mine and until i accept this is how it is meant to be.
Sekarang ni kat penang selalu hujan... keadaan sejuk la... malam2 bukak kipas pelan je,nanti tak pasal2 terkencing atas katil pulak,hehe...sejuk sangat sampai takut nak pergi toilet malam2...lagipun bukannya kita sedar kan,tengah tidur...hihi :) kat terengganu pun setiap hari hujan Kak Deno cakap... memang sekarang ni musim hujan lah kan...

Tadi pun baru je hujan kat rumah saya ni ha...hujan lebat... longkang besar kat depan rumah saya ni pon hampir penuh...sekarang ni dah tak hujan dah... pagi tadi kat sekolah hujan turun tiba2,perhimpunan terhenti... masa PK HEM berucap tu hujan turun rintik2...pastu cikgu suruh naik kelas... yalah,takkan nak tunggu hujan lebat baru nak naik kelas kan? hehe... nanti semua murid2 demam pulak,dah la esok Periksa Akhir Tahun... kat sekolah tadi macam biasalah setiap hari Isnin ada solat dhuha... lepas habis solat dhuha tu murid2 darjah 6 kena berkumpul di dewan terbuka untuk program celik jawi... masakeluar dari surau nak pakai kasut tu,saya tak sedar ada katak kat atas rumput tu...terkejut la...katak tu tiba2 je lompat... dah la katak tu duduk dekat dengan saya,haha... haish!


longkang kat rumah saya,longkang kecik bukan longkang besar,hehe...penuh!

jalan depan rumah saya... hee :)
Tadi kat rumah pun masa hujan lebat tadi saya keluar kejap nak pergi belakang rumah,tengok2 dalam longkang tu ada katak... aduh! katak tu syok aje berenang dalam longkang tu,hehe :) saya ada tangkap gambar katak tu...hehe :) tapi saya tak pegang dia,hihi... takut jugak saya ni dengan katak eh? haha
Cuaca tak menentu sekarang ni...kadang2 hujan lamaaa tiba2 panas...pastu hujan balik... kena jaga kesihatan lah.. :) tapi sekarang ni selalu hujan je,hehe... best jugak hujan! hehe :D

ni la katak tu,hehe   :)



Sekian,wassalam... 

Kisah Di Hari Jumaat

Assalamualaikum...Apa khabar,sihat? :)

Untitled | Flickr - Photo Sharing!

Wah2! tajuk entry ni macam tajuk cerita dalam buku je,hehe... tadi bukak blog,tengok chatbox,ramai jugak yang singgah,ekeke...terima kasih sudi singgah blog Fatanah Khirizan ni,hihi... tapi tadi tak sempat nak bw balik semua blogger tu,huhu...insyaallah nanti saya akan bw semua...sikit je yang saya sempat singgah... tengok bloglist pulak,banyak entry terbaru yang saya terlepas ni,huhu... apalagi,klik link entry diorang la,hehe...rajin diorang buat entry,idea tak pernah kering,hehe...tapi,saya tak tau la kenapa malam ni line internet lembap,huhu...

Jumaat lepas ada solat dhuha,program celik jawi kat sekolah... pastu ada program tahun 6 la... nak tau kami buat apa? haa,kami kena lukis muka orang dalam keadaan mata yang tertutup,hehe... ikut grup la... gilir2 lukis...mula2 orang ni buat mata,pastu orang ni buat hidung sampailah habis lukis muka tu... saya kena lukis hidung,hehe..senang je,nasib baik jadi... pastu kali kedua saya nak buat lagi,saya kena buat cermin mata pulak...haa,yang ni takde rupa cermin mata lansung,hehe... tapi lukisan grup saya masih boleh dikategorikan okey la,haha... muka ni saya tak tau la muka perempuan atau lelaki sebab cikgu suruh lukis misai, janggut, anting2 dan rantai mutiara,haha... :D

Memang betul jangkaan saya(ceh!)....ramai yang tak datang sekolah Jumaat lepas,hehe... nasib baik kertas jawi saya cukup.... tak kena denda la... tapi rugi jugak sape yang tak datang tu sebab aktiviti untuk tahun 6 hari tu best! hee...aktiviti seterusnya pulak,kena cari barang yang cikgu sebutkan,ada 10..pastu cikgu tambah lagi satu barang jadi kena cukup sebelas la semuanya...nasiblah kalau kumpulan tu ada barang yang cikgu sebutkan tu,hee...kalau takde,lari pegi cari lah...hehe :) cikgu suruh cari syiling 20 sen yang baru tu,botol mineral,gelang getah,pensel 2B jalur hitam kuning,pensel tekan,rumput(yang ni memang semua kumpulan takde,cabut rumput kat padang... hehe),tali leher pengawas disiplin(ikut nasib jugak,kalau kumpulan tu ada pengawas disiplin,lagipun hari tu ramai budak lelaki pakai baju PJ)sapu tangan, keychain, syiling 5 sen dan pen dakwat merah... hehe... saya cuma sumbang pensel tekan,syiling 20 sen baru dengan pen dakwat merah je...hehe..yang lain2 ahli kumpulan saya dan ada jugak yang diorang ambik dari kawasan sekolah,hehe :)

Follow Me On Tumblr http://cokgulenadam.tumblr.com/

Aktiviti terakhir... yang ni tak best sangat,hehe...kena lukis bentuk yang sama saiz dekat dalam satu bentuk yang sama bentuk dengan bentuk yang perlu dilukis sebanyak 4 bentuk....haa,faham tak? mesti tak faham kan,saya pun masa mula2 baca arahan tu pening kejap...tak faham... last2,jawapan dia cikgu jugak yang bagi,hehe :) okey,itu saja kisah saya di hari Jumaat lepas,hehe :)

p/s : saya ada lukis sesuatu guna paint... nak kata doodle tak macam doodle,jadi saya panggil dia 'sesuatu' je lah ye,hehe :) boring sangat,tu la saya lukis tu,hihi :) tak cantik pun,biasa2 je... garisan tak lurus,hehe :) kena banyak belajar dan berlatih buat lagi ni,hehe :) practice makes perfect! :D

Sekian,wassalam


Thursday, 3 October 2013

Ceramah

Assalamualaikum

【Karakuri 卍 Burst】 | via Tumblr

Macam biasa la,program tahun 6 lagi... pagi tadi ada ceramah tentang komunikasi awam.... pasal cakap2 ni lah,hehe...buat kat surau sekolah.... selalunya buat kat dewan,tapi sebab ada cikgu2 dari sekolah lain datang berkursus kami kenalah duduk kat surau... tapi okey jugak,selesa sikit... masuk surau kena bukak kasut.... stokin tak payah la kot,nanti bau harum semerbak pulak surau tu,hehe

Pagi tadi kami pakai baju PJ tapi takde PJ...macam mana tu? yalah,dewan cikgu2 guna...padang pulak dekat dengan dewan,takut menganggu pulak kan...jadi,PJ takde lah tadi,huhu... nak PJ! minggu depan periksa... subjek bukan teras... tapi kena ulangkaji jugak kan.... tak merdeka lagi lah ni... lepas habis ceramah tu ada aktiviti sikit...ikut grup jugak la tapi gabung grup A dengan B,grup C dengan D dan seterusnya... jadi lepas dah gabung tu tinggal 13 buah kumpulan je la....kalau tak ada 26 kumpulan dari A to Z...hehe

bubbles

Saya bagi idea,orang lain yang tulis dan cakap... asyik saya je,diorang la pulak...hehe :D ada yang tak buat apa2 pun,bagi idea pon tak,tulis pon tak,cakap pon tak... buat apa saya pon tak tau... akhirnya,habis! kami semua bersurai... pastu balik! hehe...

Esok Jumaat ada solat dhuha dengan proram celik jawi... esok cikgu nak check kertas jawi yang cikgu bagi sejak minggu lepas cukup atau tak...kalau tak cukup,nahaslah! hoho,mesti kena marah.... tadi saya terus check kertas2 jawi tu cukup ke tidak lepas baca entry Athirah...terlupa! esok saya rasa memang ramailah yang tak menghadirkan diri ke sekolah... kertas jawi tak cukup lettew! hehe... tadi saya baca entry Athirah dia cakap mak dia kemalangan... nasib baik tak cedera....alhamdulillah... cuma Athirah cakap kereta mak dia tu rosak teruk...bawak pegi bengkel lah jawabnya... harap2 tak teruk sangat,mahal kan...  okey,itu sahaja celoteh saya... hehe

Sekian,assalamualaikum

Tuesday, 1 October 2013

Entry Pertama Oktober

Assalamualaikum

Hello october! ♡

Hai!Saya nak ucapkan terima kasih banyak2 kepada sis +Kathy Rbain sis kathy ni baik sangat... saya suka singgah blog sis,entry sis semua best! :) kadang2 sis kathy post entry yang boleh memotivasikan diri,tu saya suka baca... entry yang penuh dengan motivasi dan pengajaran... 
I am Pusheen the cat | via Tumblr
Thank you,sis kathy!
Lagi satu,sis kathy ni pemurah orangnya... tak lokek ilmu... tengoklah kat blog dia,tutorial belambak... rajin sis buat tuto... tuto photoshop yang paling saya suka...tapi saya tak ada ps.... hari tu dah download,tapi tak boleh...tak tau lah nak buat macam mana... saya teringin sangat nak ada ps,boleh buat macam2...nanti kalau dah ada ps,saya akan buat macam2,hehehe... tengok tutorial sis kathy la....

Saya jadi top komentator di blog Diari Resipi... di blog Coretan Hati Kathy saya selalu komen2 jugak... setiap entry sis kathy mesti ada blogger komen,hehe... memang sis kathy ni baik... setiap hujung bulan je mesti dia akan umumkan top komentator kedua-dua blog.... dia akan bagi cenderahati kepada semua top komentator tu... saya tak sangka yang saya akan dapat sijil sekali.... sebab jadi top 1 di blog Diari Resipi thank you very much,sis! Rezeki bulan Oktober,hehe Photobucket Semoga sis terus sukses ya!

kolaj buah-buahan... ambik dari google je,hihi
Haa,tadi kat sekolah murid2 tahun 6 kena buat kolaj lencana sekolah.... ikut group yang cikgu dah tetapkan...  mula2 kena lukis lencana dulu... bukan saya yang lukis,Muhaimin yang lukis... saya dengan 2 orang ahli kumpulan lagi koyak kecil2 kertas warna jadi cebisan kecil... maklumlah,saya kalau bab lukis2 ni memang tak reti... pastu kami satu kumpulan gamkan cebisan2 kertas tu kat atas lencana yang dah dilukis... lama jugak la nak siapkan kolaj tu... kertas yang cikgu bagi tu besar,lencana pon kena lukis besar2... tu la lambat sikit nak siapkan... akhirnya,siap... fuh,lega... penat... sakit jari saya koyak kertas warna tu... cuma hasilnya takde lah cantik sangat...ada kumpulan lain yang lebih cantik... pandai betul diorang buat... susah jugak nak buat lencana sekolah ni... selalunya saya buat kolaj buah-buahan je,kali ni buat kolaj lencana sekolah...susah sikit sebab ada tulisan,nombor,bentuk dan macam2 lagi... takpe,pengalaman...heheokeylah,itu saja yang saya nak tulis tentang entry pertama oktober... See you soon!

Sekian,assalamualaikum