Saturday, 30 November 2013

Proses Mengedit Blog ;)

Assalamualaikum... Selamat pagi! :)

???
Saya dah tukar ke template denim....Terima kasih ye kepada yang komen di entry INI... siap bagi link lagi,terima kasih.... Dan sekarang ni saya dalam proses nak menghedit blog ni...kali ni saya nak buat sesimple yang boleh,hehe :) template dulu tu nampak macam banyak widget sangat.... setakat ni saya dah edit background,post title,blockquote dan letak cbox.... :D

Jadi,janganlah pelik bila masuk blog ni rupa dah lain,ehehe :) Cbox tu pun simple dan sesuai dengan apa2 warna blog,hehe... dan font dia pun lebih 'nampak' sikit kan? :D dulu saya guna font cinnamon cake... tak nampak sangat ayat yang ditulis.... sekarang bolehla korang mejerit dan tinggalkan jejak kat situ ye... :D blockquote pun saya buat yang paling simple... hehe :) contoh blockquote

Fatanah Khirizan
letak nama dia jugak,haha :p disebabkan saya dah tukar template...jadi ada la yang takde...macam bloglist.... The Fabulous dgn The Marvelous tu lah,hehe :) nanti saya akan letak balik... header pun nak buat yang baru lah,ehehe :)

Okey,bye bye!
Sekian,assalamualaikum...

Friday, 29 November 2013

1st Giveaway by Eyda

Assalamualaikum...

Saya join GA ni! sesiapa yang nak join,klik banner di bawah :)


Harap2 menang,hehe :)
Sekian,assalamualaikum...

Psst... Nak Mintak Tolong Sikit...

Assalamualaikum...


Saya nak mintak tolong sikit...sikit je bukan banyak,hehe... macam mana nak tukar template ni ke template denim guna blogger baru? saya dah tengok banyak tuto dah tapi semua tuto tu untuk blogger lama... Tolong ye? :) TQ...

Sekian,assalamualaikum..

Thursday, 28 November 2013

Blogger's Birthday Segment

Salam sejahtera!


Segment untuk mengeratkan hubungan silaturahim antara bloggers :D
For more info + to join, click on the picture :)
*****
Saya dilahirkan pada: 16 Julai 2001

Helmet Kesayangan Masa Kecik2 Dulu

Assalamualaikum...

Hamboih,tajukk,hehe... kan saya ada tulis entry pasal kemas bilik bacaan tu kan? masa kemas2 tu, terjumpa lah helmet saya masa kecik2 dulu,hehe...tengok,dalam bilik bacaan pon ada helmet?o.O saya ingat lagi dulu2 abah selalu bawak saya dengan kakak saya ronda2 naik motor,hehe...best best! :D

Kakak saya pun ada helmet,tapi helmet dia dah jatuh dalam longkang,hakhak :p saya yang bagi jatuh, heheh... masa tu,saya dengan kakak saya tukar helmet..dia pakai helmet saya,saya pakai helmet dia... pastu, kami ikut abah pegi ronda2 macam biasa... saya duduk dalam bakul depan motor tu,kakak saya duduk kat belakang... masa ronda2 tu,angin kuat...pastu,helmet yang saya pakai tu macam nak terkeluar dari kepala.. saya tahan helmet tu dari terkeluar...unfortunately*bajet omputih :p* helmet tu terkeluar jugak...pastu kami carik la helmet tu...tiba2 nampak helmet tu ada dalam longkang besar kat tepi jalan tu...dalam longkang tu penuh dengan air longkang dan lumpur,busukk...ehehe :p helmet tu dah pun disaluti dengan air longkang dan lumpur,takkan nak ambik kan,hehe...

Balik rumah tu,saya kena marah dengan kakak saya... bukan kena marah teruk pun,kakak saya pun masa tu kecik lagi,haha :p begitulah kisahnya,hakhak :p bawah ni gambar helmet kesayangan saya tu,hehe... tangkap gambar buat kenangan... :p

comel tak saya?:p


Sekian,assalamualaikum..



Wednesday, 27 November 2013

WW : Durian

Assalamualaikum...


Kenapa ramai sangat orang post pasal durian? 

Tuesday, 26 November 2013

Anakku Ghazali

Assalamualaikum...

anakku sazali ghazali...
Semalam korang tengok tak cerita anakku ghazali ni? lawak cerita tu,hehe.... :) bell ngasri yang berlakon...dia tu memang suka buat lawak,haha.... cerita tu start lebih kurang pukul 8:30 p.m macam tu,hehe... TV 9
Bell Ngasri dalam anakku ghazali,hehe
Okey,I have no idea... saya tak post entry pasal rombongan sekolah lagi kan? nantila saya post,hehe :) entry pendek lagi,ehehe :p merapu banyak saya hari ni,haha :p mungkin sebab tak dapat makan durian kak +Aefa Aerisya kot,haha.... sape2 nak bagi durian kat saya? hehe

Okeh,bye! Sekian,assalamualaikum...


Bla...Bla...Bla and Bla

Assalamualaikum...

lazyyy.....
Title kat atas tu main hentam je... tak tau nak letak tajuk apa,hehe :) okey ni entry pendek je... semalam saya langsung tak bukak lappy sebab malas,haha... nak update entry pun malas :p hari ni,emm...tengokla dulu,hehe... tadi pon sempat bw dan komen sikit2 je,hehe...entah kenapa malas menguasai diri...hmm

Insyaallah,nanti ada masa saya akan bw dan marathon komen macam biasa balik,hehe... okey,bye! nak pi tengok drama korea sat,hehe :p

Sekian,assalamualaikum...

Saturday, 23 November 2013

Bilik Bacaan Dah Kemas! :D

Assalamualaikum...

 Pagi tadi saya tak bukak lappy sebab tengah kemas bilik bacaan... tu la tak balas komen korang di shoutbox atau di komen entry... terima kasih ya kepada yang singgah blog ni :) Dari semalam saya & kakak saya kemas bilik bacaan kat rumah ni...hari ni baru siap... fuh! penatnya! bilik bacaan ni dah macam stor tau tak,haha :p tu yang cuti sekolah ni kemas2 ni... takde lah nampak serabut sangat... sebelum stor dibina kat belakang rumah,bilik bacaan ni la stornya...semua benda nak sumbat dalam bilik ni,mana muat... nasib baik ada stor,kalau takk...

Segala khazanah yang telah bertahun-tahun lamanya tersimpan kat dalam bilik bacaan ni,nak buat muzium pun boleh rasanya ni :p...nama je BILIK BACAAN tapi takde rupa bilik bacaan pon,haha :p sepatutnya kat bilik bacaan mestilah ada buku,alat tulis,meja belajar dan yang seangkatan dengannya... tapi bilik bacaan ni ada mainan adik2 saya,ada perca kain(???) dan barang2 yang tak sepatutnya ada... bila kita kemas2 ni,mesti terjumpa barang2 yang kita cari dulu tapi tak jumpa2... bila dok kemas2 ni,barulah jumpa barang tu kan? saya pon macam tu jugak,hehe...

Okey,korang tengoklah gambar bilik bacaan ni SELEPAS dikemas...SEBELUM dikemas takde pulak gambarnya,hehe :p lapang sikit saya rasa...kalau dulu tu,nak tidur sorang kat bilik bacaan ni pon tak cukup.... sekarang ni nak tidur ramai2 kat bilik bacaan ni muat je,hehe... dulu bilik bacaan ni nampak sempit sangat, rimas tengok.. kalau korang tengok pon,mesti akan rasa rimas,hmm...

nampak lapang kan,ehehe :)



Ohkey,itu sahaja... ^_^ lega dah siap kemas! hehe...

Sekian,assalamualaikum...



Friday, 22 November 2013

Human

Assalamualaikum...

:)

Jom kita layan lagu ni kejap,hehe :) boleh tahan best jugak saya rasa...kakak saya yang bagitau,saya search pastu dengar la...best jugak... jom kita layan... :)




Dah dengar? hehe,best ke? :) okeylah,itu je... :) sekian,assalamualaikum...


Terlebih Rajin :p

Assalamualaikum...

Sape yang terlebih rajin ni? ehehe,saya lah...tak tau kenapa tadi rajin pulak lepas tengok cerita 'Alice In Wonderland' saya cuci dan kemas kereta ayah saya,siap letak pewangi lagi tu,hehe.. tapi,baguslah kan...lagipun cuti sekolah ni bukan buat apa sangat pun... apa salahnya kita tolong ibu bapa kita kan? hehe :)

Alice In Wonderland...
Snow White And The Huntsman...

Sekarang ni mood nak tengok movie,haha...lepas tengok 'Alice In Wonderland' tadi rasa nak tengok cerita lain pulak,hehe... AIW saya dah tengok banyak kali dah sebenarnya,hehe...boleh tahan best la... lepas ni nak tengok 'Ella Enchanted' dengan 'Snow White and The Huntsman' pulak la,hehe :) Snow white tu tak tengok habis lagi,huhu... saya ada novel Snow white tu,tapi malas la nak baca,hehe...tengok movie dia la best kan? :) tapi nanti kena tengok dari mula balik la sebab dah lupa jalan cerita dia,hehe :)

Ella Enchanted,dah tengok sekali hari tu..tapi rasa macam nak tengok lagi,hehe :) best cerita ni,lawak...
Sekian,assalamualaikum...

p/s: ada movie lain yang best tak? hehe,bagitau lah ye kalau ada...boleh saya tengok cuti ni,haha... :D


Wednesday, 20 November 2013

Review: Free Birds

Assalamualaikum...

Saya ada bagitau kan di ENTRY INI,saya tengok wayang dengan kawan2 cerita Free Birds...pastu saya baca komen2 entry tu,pastu saya baca komen kak fae yang ini


Hari ni baru ada kelapangan sikit nak review cerita tu... boleh tahan best la cerita ni,hehe...cerita ni mengisahkan tentang seekor turkey(ayam belanda) bernama Reggie yang nak singkirkan menu ayam belanda daripada senarai makanan pada Hari Kesyukuran(Thanksgiving)....Reggie cakap banyak kali dah dekat turkeys yang tinggal sereban dengan dia bahawa tujuan penternak tu menggemukkan mereka adalah untuk bagi mereka cepat besar dan cepat dijadikan makanan untuk hari kesyukuran(lebih kurang macam tu la)...Turkeys lain semua gemuk2 kecuali Reggie...tapi turkeys tu tak percaya cakap dia,diorang kata penternak tu baik...pastu bila ada antara turkeys tu diambik oleh penternak,turkeys yang lain cakap penternak tu bawak turkey tu ke syurga ayam belanda (haha) padahal penternak tu sembelih turkey tu untuk dijadikan makanan pada hari kesyukuran....

Satu hari tu turkeys lain tu baru tau apa yang Reggie cakap tu semuanya betul,jadi diorang campak Reggie keluar dari reban untuk disembelih....masa tu anak perempuan presiden US ternampak Reggie....pastu dia mintak kat ayah dia supaya Reggie jadi 'pardon a turkey'...ayah dia kata tak boleh sebab Reggie tak cukup gemuk lagi...tapi anak dia menangis pulak...akhirnya,Reggie jadi la 'pardon a turkey'....

ni masa Reggie jadi 'pardon a turkey'
Reggie dibawa balik oleh presiden tu naik flight(fuh!hebat!ayam belanda naik flight,hehe)...Reggie takut la jugak kenapa tiba2 dia diambik oleh presiden tu... pastu sampai la dekat rumah presiden tu...anak dia bawak Reggie masuk bilik...diorang tengok tv semua...pastu budak perempuan tu tertidur...reggie tekan remote tv nak tengok cerita lain...pastu dia tengok cerita yang pada dia menarik,hehe...dia ikut semua apa yang pelakon dalam cerita tu buat...watak dalam cerita tu order pizza,dia pon order,hehe.... pastu pizza tu pun sampai...dia makan pizza banyak2...Reggie dah lupa dah pasal dia nak singkirkan menu ayam belanda tu...tengah dia syok2 tengok tv,ada benda datang...benda tu ialah Jake,seekor ayam belanda jugak...Jake bawak dia lari masuk hutan...Jake ingatkan Reggie pasal niat dia nak singkirkan menu turkey tu....

Reggie tengah seronok tengok tv sambil makan pizza,hehe
Jake cakap dia disuruh oleh The Great Turkey untuk pergi bersama-sama dengan Reggie untuk menyingkirkan menu ayam belanda dari senarai makanan hari kesyukuran... pastu diorang lari dan lari hinggalah sampai ke time machine...mesin yang boleh buat diorang kembali ke zaman dahulu...alah,yang macam doraemon tu la,hehe :) diorang pun naik time machine tu...sampailah diorang ke zaman dahulu... zaman hari kesyukuran pertama,tahun 1621...

Reggie,Jake dan Jenny
Pastu diorang jumpa Jenny dan turkeys zaman dahulu yang lain...Jake & Reggie cerita la tujuan diorang kembali ke zaman dahulu tu...pastu turkeys zaman dahulu dengan Jack & Reggie tu bekerjasama la untuk menyingkirkan menu ayam belanda dari senarai makanan hari kesyukuran...saya ringkaskan cerita tau...akhirnya diorang BERJAYA singkirkan menu ayam belanda tu...menu ayam belanda tu diganti dengan.... dengan apa? dengan pizza! pizza yang Reggie makan masa dia duduk kat rumah presiden tu. Sebenarnya The Great Turkey tu ialah Reggie! Reggie guna time machine dan pergi ke zaman dia(masa hadapan)...dia ambik beberapa kotak pizza dengan orang pizza tu sekali...dia bawak pizza2 tu masuk dalam time machine dan kembali ke zaman dahulu...dia bagi orang2 dan turkeys zaman dahulu rasa pizza tu...semua cakap pizza tu sedap! akhirnya pizza la yang jadi menu utama hari kesyukuran...macam tu la ceritanya.... :)

turkeys zaman dahulu...
ni review saya sendiri ye..Sorila,kalau ayat berbelit-belit sikit...saya tak tau nak cakap macam mana,hehe...sori lah ya...penat jugak buat review ni... lagilah movie Inggeris,hehe :) ni pun banyak scene yang saya skip... kalau tak,panjang lagi lah entry ni... tak larat korang nak baca...


     

Kerja Mengedit Selesai! :D

Assalamualaikum...

Edit apa ni? edit blog Farhana a.k.a Miss Rainbow kita le,heheh. Alhamdulillah,selesai sikit2,hihi... cuma scroll bar tu tak tau la kenapa dia tak berubah,huhu..dah try banyak kali da...hmm,nanti try lain la... okey2,yang lain tu saya berjaya buat,hehe :D buat header,letak scroll bar kat bloglist & blog archive & kotak komen entry dan ada lagi tapi malas nak tulis,hikhik :p

Tema blog dia setentunyaaaa RAINBOW! jadi saya pun buat colourful la blog dia,hehe... dan yang paling saya happy,saya dah reti buat cursor nama sendiri,yeay! tapi bukan nama saya la...saya try buat nama farhana... dulu banyak kali cuba tak jadi2...sekarang dah jadi,hehe... nama farhana ada tujuh huruf,jadi saya buat la nama dia colourful ikut tujuh warna pelangi,hehe... saya buat cursor nama tu kaedah dia sama je dengan cara saya buat header tu..cuma dia kena upload kat photobucket/imgur la...saya upload kat photobucket :D

Dan saya buat jugak sparkle rainbow kat cursor tu..senang je, tak payah susah2 cari kod warna...hehe :D cute icon sebelah komen & blog archive pun saya letak atas permintaan farhana,hihi :D icon older post, newer post, home tu pun sama... saya buat simple2 je...takdela padat dan sarat sangat,hehe...nanti loading lambat pulak kan... sidebar title & tarikh entry tu pun simple je...

Header tu saya tulis 'Without the rain there would be no rainbow' cuma perkataan rain & rainbow tu saya tukar jadi gambar hujan dan pelangi,hehe...baru ceria sikit :) kan? header tu saya buat kata2 motivasi, kasi semangat sikit,heheh :p maksud ayat 'tanpa hujan takkan ada pelangi' tu lebih kurang dengan peribahasa 'berakit-rakit kita ke hulu,berenang-renang kita ke tepian,bersakit-sakit kita dahulu,bersenang-senang kita kemudian' betul tak? kalau tak betul,tolong betulkan :)

Okeylah,jom singgah blog berwajah baru tu ^_^ tekan header di bawah ye untuk ke blog Miss Rainbow :D

puteryfarhana.blogspot.com

Sekian,assalamualaikum...

to farhana : hope you like it...komen la ye farhana,okey ke tak? :)


Monday, 18 November 2013

Lalala~

Assalamualaikum...

Sabtu lepas saya dengan kawan2 pegi Jusco,Bandar Perda... 10 orang yang pegi tu termasuk saya... Saya, Nadia, Farisha, Nawal, Juliana, Auni, Anati, Nurin, Farisya Rusle dan Aina...kami dah bincang kat sekolah sebelum cuti hari tu,hihi :) saya, Nadia & Auni tumpang Juliana...kira2 pukul 9 pagi macam tu kami sampai la...tapi balik tu Nadia balik dengan ayah dia sebab dia ikut ayah dia pegi KL...

Di Mcd :)
Sampai2 kat Jusco tu kami call Farisha...Farisha suruh kami tunggu kat Mcd..kami tunggu la,lepastu ternampak Farisha,Anati & Nawal tengah jalan2...kami panggil la diorang...pastu kami tunggu Farisya Rusle, Nurin & Aina...akhirnya semua dah sampai,hehe...pastu kami makan2 sikit kat Mcd...saya cuma makan sundae chocolate je...habis tu kami jalan2 kejap... pastu kami pegi ke TGV Cinemas...kami semua sepkat nak tengok cerita Free Birds... cerita katun la,hehe :) pastu diorang beli popcorn & air...kongsi2 la :) best jugak cerita tu... cerita tu start pukul 11 hingga 12:45 tengahari...














Habis tengok wayang kami pegi main game pulak kat Virtualand...mulanya Juliana & Nadia je yang main... pastu saya tengok macam best je,saya pun main sekali,hehe :D saya main tembak2,basketball,racing & yang kena ambik anak patung tu(saya tak tau nak panggil apa :p) best jugakla,haha :D















nadia dengan gayanya menembak,haha :D

orang main game,saya bergambar :p












Puas main game saya,Nawal & Farisha singgah Popular kejap... saya cuma beli Magis Manis Coklat creamy sugar dan beberapa barang yang lain,hihi :) Nawal & Farisha keluar dulu...  pastu yang lain2 singgah Popular pulak,hehe... ada yang beli coklat,ada yang beli air... pastu kami call Farisha tanya diorang ada kat mana... dia kata ada kat Food Court...saya dengar perkataan food tu terus rasa lapar,haha...tadi masa kat Popular tu tak rasa lapar pulak,hmm... pastu kami semua cari la kat mana food court tu,akhirnya jumpa... nampak Farisha,Nawal & Auni tengah makan...fuh!sedapnya! hehe :D kami semua pekena sizzling kat situ,hehe :) saya makan sizzling curry chicken rice...Nadia makan sizzling black pepper mee...haa,kenyang pun :)


sempat lagi bergambar,hak hak


sempat tangkap gambar lagi masa naik eskalator :p


Kedai Buku Popular yang memang popular! 

Juliana action je ni,haha

tong sampah yang unik,hehe...nampak macam bukan tong sampah kan? 



sangat best tau main game kat sini! maklumlah,kami kan kanak2 ribena! hehe
Pastu kami pegi bergambar kat Cube Box Photo Booth...masa tu Nadia dah kena balik,huu...Saya & aina teman nadia balik...berpusing2 jugakla kami 3 orang...mula2 keluar ikut pintu depan,takde pon nampak kereta ayah nadia..pastu kami keluar ikut pintu belakan,takde jugak...pastu patah balik...kami keluar ikut pintu depan, jumpa pun! :D pastu nadia pun balik...dia memang kena balik awal sebab macam saya cakap kat atas tadi,dia kena ikut ayah dia pegi KL... tinggallah kami 9 orang...saya dengan Aina naik tingkat atas balik nak jumpa kawan2 yg tengah duk bergambar dan main game kat situ...saya tak sempat nak bergambar dengan diorang sebab teman nadia balik tadi...nasib baik Juliana ada kat situ,saya ajakla dia tangkap gambar...kami beli token dulu...pastu bergambar la dengan juliana kat situ...




muka nadia nampak separuh je,hehe

dua orang kanak2 ribena bergambar :p

sizzling black pepper mee Nadia! tapi nadia kata pedas,hihi...black pepper,mana tak pedas

di bilik mengedit gambar...

ni la gambar yang dah siap diedit! hehe :)
saya tangkap gambar tu sekali je la,huhu...saya cuma ada gambar saya dengan Juliana,Anati,Nurin dengan Aina je..yang lain takde...hmm,lain kali je la.. pastu kami masuk bilik kat sebelah bilik bergambar tadi..tu bilik untuk edit gambar...saya dengan Juliana edit la gambar2 tu...saya edit sikit je,Juliana banyak jugak la yang dia edit...tapi dia ada masa tu yang tak best tu,hehe...gambar yang last tu kami tak sempat nak edit sampai habis..masa dah habis,haish!




Kami main game lagi! yeay! :D saya dengan Juliana main game car racing...kami lawan...Juliana menang, alaa... pastu kami lawan lagi sekali dia menang jugak,huhu...haa,sebelum kami main game car racing tu kami main game yang kena ketuk2 tu dulu,hehe... pastu kami main game basketball... game car racing tu best,saya suka tapi asyik kalah je,hmm....pastu kami beli token lagi dan main game car racing tu sekali lagi,hehe....tapi nasib memang tak menyebelahi saya,saya kalah lagi...

Pastu Nawal,Farisha,Anati,Farisya Rusle & Nurin balik...tinggallah saya,Juliana,Auni & Aina... kami singgah Mcd beli aiskrim...Juliana belanja saya,hehe :) Thanks,Juliana! :D pastu kami rasa nak makan wedges pulak,hehe...singgah KFC beli wedges...share duit sorang sikit..pastu kami makan sama2! hehe :) aina cakap mak dia dah sampai...pastu kami bye bye kat dia..hehe :) saya, Juliana dengan Auni keluar dari Jusco tu pastu duduk kat kerusi yang diediakan..kami pegi beli air kat vending machine sebelah tu...saya beli tropicana twister..nikmatnya! hehe,memang saya suka jus yang berperisa oren ni,hehe :D



Pastu,ayah Juliana pun sampai....ayah Juliana hantar saya & Auni kat rumah saya...beberapa minit kemudian, mak  Auni pun sampai depan rumah saya...auni pun balik.... ni la kenangan manis saya bersama kawan2... kami ada rancang nanti2 kami nak hang out lagi...nanti2 la...

Sekian,assalamualaikum...