Wednesday, 20 November 2013

Review: Free Birds

Assalamualaikum...

Saya ada bagitau kan di ENTRY INI,saya tengok wayang dengan kawan2 cerita Free Birds...pastu saya baca komen2 entry tu,pastu saya baca komen kak fae yang ini


Hari ni baru ada kelapangan sikit nak review cerita tu... boleh tahan best la cerita ni,hehe...cerita ni mengisahkan tentang seekor turkey(ayam belanda) bernama Reggie yang nak singkirkan menu ayam belanda daripada senarai makanan pada Hari Kesyukuran(Thanksgiving)....Reggie cakap banyak kali dah dekat turkeys yang tinggal sereban dengan dia bahawa tujuan penternak tu menggemukkan mereka adalah untuk bagi mereka cepat besar dan cepat dijadikan makanan untuk hari kesyukuran(lebih kurang macam tu la)...Turkeys lain semua gemuk2 kecuali Reggie...tapi turkeys tu tak percaya cakap dia,diorang kata penternak tu baik...pastu bila ada antara turkeys tu diambik oleh penternak,turkeys yang lain cakap penternak tu bawak turkey tu ke syurga ayam belanda (haha) padahal penternak tu sembelih turkey tu untuk dijadikan makanan pada hari kesyukuran....

Satu hari tu turkeys lain tu baru tau apa yang Reggie cakap tu semuanya betul,jadi diorang campak Reggie keluar dari reban untuk disembelih....masa tu anak perempuan presiden US ternampak Reggie....pastu dia mintak kat ayah dia supaya Reggie jadi 'pardon a turkey'...ayah dia kata tak boleh sebab Reggie tak cukup gemuk lagi...tapi anak dia menangis pulak...akhirnya,Reggie jadi la 'pardon a turkey'....

ni masa Reggie jadi 'pardon a turkey'
Reggie dibawa balik oleh presiden tu naik flight(fuh!hebat!ayam belanda naik flight,hehe)...Reggie takut la jugak kenapa tiba2 dia diambik oleh presiden tu... pastu sampai la dekat rumah presiden tu...anak dia bawak Reggie masuk bilik...diorang tengok tv semua...pastu budak perempuan tu tertidur...reggie tekan remote tv nak tengok cerita lain...pastu dia tengok cerita yang pada dia menarik,hehe...dia ikut semua apa yang pelakon dalam cerita tu buat...watak dalam cerita tu order pizza,dia pon order,hehe.... pastu pizza tu pun sampai...dia makan pizza banyak2...Reggie dah lupa dah pasal dia nak singkirkan menu ayam belanda tu...tengah dia syok2 tengok tv,ada benda datang...benda tu ialah Jake,seekor ayam belanda jugak...Jake bawak dia lari masuk hutan...Jake ingatkan Reggie pasal niat dia nak singkirkan menu turkey tu....

Reggie tengah seronok tengok tv sambil makan pizza,hehe
Jake cakap dia disuruh oleh The Great Turkey untuk pergi bersama-sama dengan Reggie untuk menyingkirkan menu ayam belanda dari senarai makanan hari kesyukuran... pastu diorang lari dan lari hinggalah sampai ke time machine...mesin yang boleh buat diorang kembali ke zaman dahulu...alah,yang macam doraemon tu la,hehe :) diorang pun naik time machine tu...sampailah diorang ke zaman dahulu... zaman hari kesyukuran pertama,tahun 1621...

Reggie,Jake dan Jenny
Pastu diorang jumpa Jenny dan turkeys zaman dahulu yang lain...Jake & Reggie cerita la tujuan diorang kembali ke zaman dahulu tu...pastu turkeys zaman dahulu dengan Jack & Reggie tu bekerjasama la untuk menyingkirkan menu ayam belanda dari senarai makanan hari kesyukuran...saya ringkaskan cerita tau...akhirnya diorang BERJAYA singkirkan menu ayam belanda tu...menu ayam belanda tu diganti dengan.... dengan apa? dengan pizza! pizza yang Reggie makan masa dia duduk kat rumah presiden tu. Sebenarnya The Great Turkey tu ialah Reggie! Reggie guna time machine dan pergi ke zaman dia(masa hadapan)...dia ambik beberapa kotak pizza dengan orang pizza tu sekali...dia bawak pizza2 tu masuk dalam time machine dan kembali ke zaman dahulu...dia bagi orang2 dan turkeys zaman dahulu rasa pizza tu...semua cakap pizza tu sedap! akhirnya pizza la yang jadi menu utama hari kesyukuran...macam tu la ceritanya.... :)

turkeys zaman dahulu...
ni review saya sendiri ye..Sorila,kalau ayat berbelit-belit sikit...saya tak tau nak cakap macam mana,hehe...sori lah ya...penat jugak buat review ni... lagilah movie Inggeris,hehe :) ni pun banyak scene yang saya skip... kalau tak,panjang lagi lah entry ni... tak larat korang nak baca...


     

34 comments :

  1. Free turkey cenggini..hehe..nak g tgk jgk la..baru rasa mcm muda2 balik ni..ngeh..ngeh.. :)

    ReplyDelete
  2. Wah.. mcm best je.. nnti kesempatan nk tengok lah.. t kasih diatas perkongsian.. :)

    ReplyDelete
  3. @adrianna syaz tengokla,best jugak cerita ni.. :) haha,tengok cerita katun boleh la rasa mcm muda2 balik... :D

    ReplyDelete
  4. @Khir Khalid best jugakla... aik,dah besar pun nak tengok jugak,haha... takpe,tengok je :) sama2! :)

    ReplyDelete
  5. Reggie tu macam comel..boleh gitu..? siap makan pizza bagai..hahaha

    ReplyDelete
  6. hehe,tu la..comel je kan :) turkey makan pizza,hakhak :p

    ReplyDelete
  7. nampak menarik cerita ni adik.. kiranya reggie jadi hero la dalam movie ni..

    ReplyDelete
  8. hehe,boleh tahan la akak..try la tengok :) yup! reggie jadi hero dalam cerita ni,hikhik :D

    ReplyDelete
  9. macam best je.. da lama x tengok wayang citer kartun ni.. ^_^

    ReplyDelete
  10. mcm menarik la cerita tu fatanah
    comnei lg tu

    ReplyDelete
  11. mcm best je ni.. kena tgk ni.. lama dah tak tgk wyg :D

    ReplyDelete
  12. @Aya Zuki boleh tahan bestla,hehe :) try la tengok... :)

    ReplyDelete
  13. @Yumida Huda akak try la tengok... kalau da tengok,bagitau saya..best ke tak...hehe :D

    ReplyDelete
  14. @Aefa Aerisya hehe,tengok la akak... :D cuti2 ni,boleh la tengok kan...

    ReplyDelete
  15. @Nur Shazleen ehehe,jangan merajuk akak... akak duduk nun di terengganu,saya di penang...macam mana nak ajak? hehe :)

    ReplyDelete
  16. @Kathy R'bain takde la...bosan,tak buat apa2 sis.. hehe :D

    ReplyDelete
  17. Alahai nampak comel2 je cartoon ni. Rajin dia buat review ya! :D

    ReplyDelete
  18. @Niena Reen hehe,cartoon comel! :) hehe,rajin la sangat :p

    ReplyDelete
  19. @Putery FarHaNa eh? fana nak hangout dengan kengkawan fana ke? hehe :)

    ReplyDelete
  20. Tak ada la berbelit2 ... saya faham awak buat review ni... hehe... seronok la awak ni.. cute je buat review. heh...

    saya tak pernah tengok cerita ni. lama dah tak tgk movie type macam ni... since...ntahla.. haha...

    ReplyDelete
  21. @Sofinah Lamudin haha,tq! ^^ kat mane yang cutenye? hihi :)

    nanti tengoklah,hehe :)

    ReplyDelete

Leave your comment here :)
No harsh/bad words ;)