Sunday, 11 August 2013

Gaya yang Selalu Dilakukan Ketika Membaca Buku

Assalamualaikum...

Saya rasa tajuk post ni macam lawak la pulak,hehehe  Seperti yang anda tahu(ceh!),saya ni kan suka baca buku /novel/komik/buku cerita budak2(hehehe) dan apa sahaja bahan bacaan.... jadi mestilah ada pelbagai gaya membaca buku ni kan?hohoho... tapi saya tak baca buku dalam gelap la,nanti rabun...hihihi saya rasa korang pon macam tu kan? sekejap baca buku dengan sopan lepastu dah boring tu baca buku sampai kaki terangkat naik atas la dan pelbagai aksi2 lain lagi,hehehe  betul tak? mengaku cepat.... takpe,kita geng! saya pon macam tu jugak,hohoho... takkan nak buat gaya sopan je kalau baca buku,hehehe... tapi kalau kat sekolah atau library atau tempat2 awam takdela saya nak baca buku sampai kaki naik atas dan buat aksi2 pelik yang lain... kat rumah je la kan? 

Kalau novel yang sampai 1000 muka surat tu lagi la...macam gaya saya buat,hehe... kalau novel tu best,saya nak habiskan hari tu jugak...kalau biasa2 je(hehe),saya akan sambung esok pulak... kat kelas saya ramai la jugak yang hantu buku macam saya,jadi saya selalupinjam buku kat diorang dan diorang jugak pinjam buku kat saya,hehehe... buku2 atau novel kat rumah saya ni semuanya berbalut kecuali novel2 yang baru dibeli tu tak la berbalut lagi... takkan lepas2 beli tu terus nak balut kot...hehehe jadi,bila buku/novel tu berbalut,kurang la sikit risiko buku terkoyak atau buku rosak kena air atau kulit buku kena conteng dengan adik ke...hehe  kita kalau pinjam buku kawan mestilah kena jaga buku tu elok2 kan? kang tak pasal2 kena marah dan tak boleh pinjam buku daripada kawan kita tu dah... menyesalll tak sudah.... cer bayangkan kalau buku/novel kita yang kita pinjamkan kepada orang lain tu rosak atau terkoyak? mesti kita marah kan? lagi2 la kalau buku tu buku kesayangan kita? dah la mahal kan? hehe... jadi,kita pon mesti la jaga buku orang lain2 elok bagai menatang minyak yang penuh,hehehe... tapi bukan macam jaga orang ataupun haiwan yang kena dimandikan dan diberi makan tu,hihihi 
Fotos da Linha do tempo
tengok,sampai 12 gaya budak laki ni baca buku,hihihi....  saya rasa ada banyak lagi gaya.... lebih daripada 12 apa.... hehehe  gaya korang yang mana satu,hehe 

Tottally me
saya lebih kurang macam ni la,hehe...

Sorry la eh kalau korang terpaksa melayan kemerapuan saya ni,hehe... Okeylah,see you soon!
Sekian,wassalam

22 comments :

  1. hehe..kak yaya pun kadang2 mcm ni..tapi akak takminat sgt baca novel..bru satu novel kak yaya khatam sepanjang 20 tahun hidup ni..huhu,,hanya novel yang akak rasa menarik hati je akak akan baca sampai habis kalau tak memang sekerat jalan je la lepas tu campak tepi..haha

    ReplyDelete
  2. ooo,hehehe... :D kak yaya kalau tak baca buku pon tetap pandai,hahaha... :D

    ReplyDelete
  3. adik dah amik hadiah dekat chat box adik belum?

    ReplyDelete
  4. Fatanah ni ULAT BUKU.. kan dulu selalu menang NILAM. Pandai plk tu..

    ReplyDelete
  5. tak minat la bace buku tebal2., #nangis Y__Y

    ReplyDelete
  6. Farhana: hehehe,kalau buku yang best2 memang wajib baca lah,hehe :) farhana pon pandai... :) terima kasih,farhana!

    ReplyDelete
  7. hehehe,takpe... saya ni pon baca yang best2 je,hehe... :)

    ReplyDelete
  8. Done folow sini no. 330.

    Jom follow teman lik.. heeee...salam kenal

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. i tak baca novel.
    i baca comic je.
    eheheh =D

    ReplyDelete
  10. sis kathy : terima kasih! lagi simple kan? hehe :D

    ReplyDelete
  11. tenku butang : terima kasih follow blog saya! nanti saya follow balik.... salam kenal! :D

    ReplyDelete
  12. kak nurulee : saya baca dua2,hehe... :)

    ReplyDelete
  13. Kalau buku tak best? bace jugak?

    ReplyDelete
  14. kalau buku tak best tu tengok dulu lah... kalau rajin bace,kalau tak.... takdelah bace,hehehe :)

    ReplyDelete
  15. comelnya blog nie.. :)

    btw, macam kena je gaya2 tu semua dengan akak.. AHAHAH

    ReplyDelete
  16. hehe,terima kasih!

    bukan akak sorang je,saya pon sama lah...hohoho :) akak suka baca buku apa? :)

    ReplyDelete
  17. fana suka baca brgaya mcm budak lelaki yg pertama tu

    ReplyDelete
  18. amboi,sopannya gaya farhana tu,hehe... :) kalau fatanah takdelah...hohoho :)

    ReplyDelete
  19. Kalau baca buku terlentang , habis lenguh tangan sampai terketar . Kalau baca tunduk sangat , leher pulak sakit . Aiyoyoo ...

    ReplyDelete
  20. kak irdina : tula kan? lagi2 la kalau buku yang tebal2 tu,fuhhh! lenguh satu badan kan? hehe :D

    ReplyDelete

Leave your comment here :)
No harsh/bad words ;)